Thursday, November 19, 2015

things i've learned about london (and england in general)

Nyt asuttuani täällä Lontoossa 2 kuukautta on asioita, jotka eroavat (luonnollisestikin) huomattavasti suomalaisesta kulttuurista. Ajattelinkin koota tälläisen leikkimielisen listan erilaisuuksista, mitä olen huomannut täällä ollessani.


1. Varmasti ensimmäinen (ja ehdottomasti järkyttävin) on se, kuinka kohteliaita britit ovat. On täysin normaalia tulla päivän aikana kutsuttua darlingiksi, loveksi ja deariksi täysin tuntemattomilta ihmisiltä - ja vieläpä monta kertaa. Britit eivät myöskään epäroi auttaa vastaantulijaa hädässä, siinä missä suomalaiset usein vaan kääntävät päätään ja kävelevät ripeästi pois paikalta

2. Puhelinlinjat ovat surkeimmat ikinä Lontoossa - puhelut pätkivät, ja joudut satoja kertoja kysymään kuuleeko toinen. Lisäksi soittaessasi palvelulinjaan puhelu katkeaa kesken, ja raivotautisena soitat uudestaan ja jonotat sen 10-15 minuuttia jälleen kerran.

3. Rajattomasta nettiliittymästä voi vaan unelmoida, niitä ei yksinkertaisesti löyty melkein miltään operaattoreilta - tai jos löytyy, niin eipähän ole rahansa arvoisia. Netin sammuttaminen ja käynnistäminen onkin raivostuttavinta ikinä (koska sen tahtoo vieläkin unohtaa jatkuvasti), onneksi lähes kaikkialta löytyy Wifi!

4. Sen sijaan että britit kysyisivät mitä sinulle kuuluu (how are you?), he kysyvät oletko kunnossa (you alright?). Vastausta ei kuitenkaan aina odoteta, vaan 'you alright' on myöskin eräänlainen toteamus/tervehdys kun jonkun näkee.

5. Ketään ei kiinnosta juotko kahvia tai syötkö lämmintä ateriaa bussissa tai metrossa. Ei ketään. Turhaan siis piilotella juotavaa bussikuskilta, ei ne niistä välitä.

6. Joskus bussin korttikone on rikki, ja saat matkustaa ilmaiseksi (jee!). Bussireitit saattavat myös vaihtua kesken matkan, jolloin matkustajille ojennetaan lippu jolla he pääsevät toiseen bussiin ilmaiseksi jatkamaan haluaamansa kohteeseen.

7. Uusi valtion säätämä 5p (n. 7 senttiä) per muovipussi-laki herätti ja herättää edelleen suuria (vihan) tunteita briteissä, ja niitä muovipusseja yritetään joko parhaansa mukaan varastaa itsepalvelukassoilta tai ostokset kannetaan sitkeästi käsissä vaikka niitä olisikin kuinka paljon. Itseäni nauratti 5p muovipussilakin aiheuttama kohu, kunnes kävin Forever 21:issa ja siellä kysyttiin haluanko 5p muovipussin. Mitä ihmettä, ostin juuri kahdellakympillä topin ja nyt pitäisi ostaa pussikin siihen?!? 5p muovipussilaki koskee siis muitakin kuin vaan ruokakauppoja...

8. Primarkissa ei tule käytettyä läheskään niin paljon rahaa kuin ollessani turisti täällä - nykyään Primark-ostokseni rajoittuvat lähinnä euron vanulappuihin tai meikkisieneihin, ja epätoivo iskee joka kerta kun niitäkin yritän maksaa ja joudun jonottamaan sata vuotta. Onneksi meidän lähellä on pieni Primark missä on harvemmin ruuhkaa!

9. Metrolakot ovat yleisiä ja täysin päteviä syitä olla poissa koulusta/työpaikalta

10. Mennessäsi esimerkiksi työhaastatteluun tai muuhun viralliseen tapaamiseen, saat pitkän listan asioita mitä he haluavat nähdä (entinen passi, nykyinen passi ja passin kopio, asumistodistus, syntymätodistus, CV ja niin edelleen...). Keräät kaikki dokumentit hätääntyneenä ja kun tapaamisessa yrität niitä ojentaa haastattelijallesi, saat vastauksen "put that back, I don't want/need to see it". Jaahas.

11. Tilatessasi kotiin ruokaa, jokin osa tilauksesta menee pieleen - AINA. Tästä voimme mielestäni syyttää surkeita puhelinlinjoja...

12. Lontoossa on täysin normaalia nähdä ihmisiä mitä kummallisimmissa asuyhdistelmissä, ja olen luultavasti ainoa ihminen joka jää niitä hämmentyneenä tuijottelemaan. Lontoon sekava säätila aiheuttaa myös sen, että ihmiset lähtevät ulos untuvatoppatakissa shortsit ja varvassandaalit jalassa.

13. Lontoolaisten käsitys kylmästä on kaikki 12 ja 15 asteen väliltä, ja silloin kaikilla on päällä joko untuvatoppatakit tai karvareunuksiset takit. Joulukuu on erityisen kylmä täällä, -1 astetta nimittäin!!

14. Mennessäsi baariin (yökerhoon), tarvitset lähes poikkeuksetta lipun - etenkin opiskelijatapahtumiin. Vaikka tilaisuus olisikin ilmainen, lippuja pystyy varaamaan netistä ihan vaan että järjestäjät tietävät tilaisuuden olevan loppuunvarattu (= täynnä)

15. Vaatekauppojen palautusaika on useimmissa paikoissa 28-30 päivää, joten ehdit kahta kauemmin märehtiä tekemiäsi heräteostoksia

16. 'Mate' on erittäin tarttuva sana, mikä taitaa olla jo osa omaa englanninkielistä sanavarastoani. Mate.


Tässäpä siis omat kokemukseni ja opettelemukseni Lontoosta tähän mennessä! Laittakaa vaikka kommenttien  muodossa jos teiltä löytyy näitä lisää, kuulisin niistä mielelläni :)

No comments:

Post a Comment